Friday, November 03, 2006

31/10 - 03/11 Siem Reap en Sihanoukville

Dag allemaal !

Weinig te vertellen over de laatste dagen.
Op 31/10 zijn we van Kratie naar Siem Reap gereden, een ganse dag bus, leuk is anders ... de bussen in Azie beginnen echt onze strot uit te komen. Niet enkel worden we geterroriseerd door karaoke, maar ook door sketches waarbij de ganse bus platligt van het lachen ... wel grappig voor een minuutje ofzo maar na 8 uur heb je het wel gehad met die simpele humor en meer dan simpele muziekclips. Ik ben er langzaamaan van overtuigd dat dit de manier is hier, om de mensen dom te houden ! Die naieve clips, dat kunnen jullie je echt niet voorstellen ! Oerromantisch, mannen die hunkeren om een meisje haar hand vast te houden ... tarara, welke man is daar in godsnaam mee voldaan ?? Ook in Azie niet hoor, want ben hier juist een boek aan het lezen "Sexslaves" en dat werpt wel een ander daglicht op de Aziatische mannen, dan dit van de superromantische prins - die wij dus elke keer weer voorgeschoteld krijgen op de bus ... om17h dan toegekomen in Siem Reap, waar ik rond 20/11 nog eens zal vertoeven om Angkor Wat what ? en de zijnen te bezoeken. Nu wou Sophie de megatempel bezoeken, want een bezoek aan Cambodja zonder de tempel der tempels te zien, is zoals naar bv naar Parijs gaan en geen eiffeltoren zien.
01/11 heb ik dan gewoon wat rondgehangen in het stadje en is Sophie haar culturele brok gaan opsnuiven.
Gisteren heb ik dan een silkfarm bezocht en het landminemuseum. Aki Ra, een Cambodjaan die als kind zijn beide ouders verloren is door de Khmer Rouge, heeft een deel van zijn jeugd als kindsoldaat doorgebracht ... zijn leven staat nu in het teken om Cambodja te helpen ontmijnen. Hij heeft een museum opgericht en geeft een aantal kinderen die het slachtoffer geworden zijn van een landmijn, de kans op een beter leven. Mooi initiatief, moeilijk museum om te bezoeken.
De silkfarm was ook meer dan interessant. Daar krijgen arme mensen van minderheidsdorpen, of van het arme platteland, de kans om een beroep aan te leren. Ze worden in 8 tot 12 maand opgeleidt tot volleerde wevers. Ze kennen dan alles van het reilen en zeilen van de fabriek, van het voeden van de rupsen tot het weven van de stoffen. Echt wel leuk om te zien, ik hoorde die rupsen zich volproppen met verse blaadjes van de bomen, cool !
Siem Reap is "dankzij" de aanwezigheid van Angkor, een echt toeristenstadje. 's Avonds is het er heel gezellig met tientallen terrasjes, superlekkere restaurants en boetiekjes etc ... maar nadeel daarvan is natuurlijk dat het er redelijk duur is ! Voor een westerse portemonnee valt het natuurlijk nog mee, maar als je - zoals ons - van Laos komt, zijn we hier gewoon gechoqueerd door de prijzen ! 1.5 of 2 dollar voor een cola light bij god !! Decadent, echt waar ! Zo heb ik gisteren 5.5 dollar neergelegd voor een dame blanche ! Zonde, zonde Masha !! Maar ja, het vlees is soms zwak he ! Doordat het zo'n toeristenstadje is, trekt Siem Reap natuurlijk ook veel bedelaars aan. Elke dag hebben we wel iets gegeven aan iemand, je kan niet iedereen helpen natuurlijk, en waar het kan geef ik liever eten en drinken dan geld.
Vandaag zijn we om 06h vanmorgen vertrokken naar Sihanoukville. Eerst via Phnom Penh en dan een 2de bus naar de ZEE !!! Om 18h waren we er ! Laatste marteling voor Sophie, om zolang op de bus te zitten, de gelukzak ! Ik weet niet wat mij nog te wachten staat ...
Maar nu zijn we dus EINDELIJK aan zee belandt ! Oh wat zijn we blij !!! Morgen gewoon bakken in de zon zeg ! De max !!
Sophie gaat binnen 6 dagen naar huis (op 09/11), en dan ga ik hier misschien nog een nachtje ofzo blijven en dan naar Kampot en Bokor Nationaal Park, alvoor ik Mark afhaal op de luchthaven op 14/11.
Vermits we hier nu niets anders van plan zijn dan zonnen, braden, bakken, roteren, grillen, kshie kshie geluidjes maken en afkoelen in de Golf van Thailand, ga ik jullie besparen van nog extra verslagjes tot na 14/11, want dan begin ik normaal gezien weer op het tempo van een reiziger te leven, nu ga ik mij eens voor 100procent een toerist voelen en er volop van genieten ! Dit is echt wel nodig na meer dan 2 maand intensief reizen, ik ben echt wel bekaf !!

Talk to you later honeys,

Yours truly and reporter from Cambodia,

Masha

Monday, October 30, 2006

26/10 - 30/10 Cambodja ! Van Stung Treng tot Kratie

YES ! We zijn veilig en wel in Kamputchea geraakt !! En wat een avontuur dat wel was !
De donderdag hebben we de rit gemaakt tot de grensovergang, met een groepje van 7, dan werden het er 14 en dan 40 ... allemaal eerst met hetzelfde busje en dan met een bootje de Mekong over ! 40 man, samengepakt met bagage, fietsen en zakken rijst, op een klein en wankel bootje ... waaruit ze constant water moesten lozen ... JA, we zaten op ons gemak !
Ik dacht echt #nu zinken we !!#, maar gelukkig haalden we heelhuids de andere kant !
De andere kant was Cambodja, Stung Treng, een saai dorp aan de grens, maar we zaten daar natuurlijk vast, omdat er geen bussen of taxis meer reden naar Banlung. We hebben de dag dan maar al vretend en drinkend doorgebracht (ja dus alweer een kilo bij zeker he ... 3 caipirinhas en dan nog vanalles gegeten, wat doet een mens als er niets anders te doen is he ?) en dan om 19h30 in ons bed ! Gieren van het lachen natuurlijk, zo vroeg was het nog nooit geweest ! Tot Sophie om 22h opstond en haar begon aan te kleden #er zitten hier ratten#, ja op het tweede verdiep, maar ze was ervan overtuigd ! twas zeker niet het schoonste logement ooit ... brrr krijg er nog de kriebels van ... dus goed hebben we niet geslapen die nacht !
De vrijdag dan een shared taxi genomen naar Banlung, de jungle in het noorden van Cambodja !
Wat denkt een mens bij het woord shared taxi ? Een taxi die gedeeld wordt he ! Maar wat ze er dan bijzeiden was dat we misschien met 2 personen beter 3 plaatsen kochten, omdat de taxi door ong. 7 personen gedeeld wordt ... wij #ah nee he !# dat is veel te duur ! Dus met ons tweetjes gezellig bij de chauffeur gaan zitten, weeral hilariteit alom ! Zeer cosy, zeer intiem, maar de chauffeur stak toch af en toe zijn elleboog uit naar mij, als ik te dicht kwam. 3.5 uur zo zitten en we lachten al een stuk minder ... maar we zijn er geraakt ! In de Yaklom ecolodge ! Jungle is natuurlijk beestjes alom ! Ook in de kamer !! 2 grote salamanders en nog vanalles dat we hoorden. We zijn er uiteindelijk 2 nachten gebleven, ook omdat het nogal duur was. We hebben een fikse wandeling/trekking gemaakt, samen met 4 andere toeristen, naar 2 animistische dorpen. In het ene dorp, waren ze net een buffel aan het offeren, omdat het medium van het dorp gedroomd had, dat er iemand ging ziek worden ... gemakkelijk he ? Medium heeft eens zin in een filet pur en hij zegt dat er iemand gaat ziek worden, en dan zegt hij erbij welk dier moet geofferd worden. Dan eet het ganse dorp mee van het geofferde dier. En het gezin die het dier geofferd heeft, is weer een beest armer (wat erg is hier). Onze gids wist ook niet, hoe land dit volk nog in deze zaken zal blijven geloven ... feit is dat een aantal mensen ons al om medicijnen begonnen te vragen, dus medium zal binnenkort werkloos zijn ;-). Maar het geven van die medicijnen is ook niet goed he, met een dubbel gevoel gaven onze Franse vrienden, 2 pilletjes, omdat het mixen van Westerse medicijnen met traditionele kruiden, misschien wel averechts werkt.
Gisteren hebben we dan weer een shared taxi genomen (weer gezellig met ons twee vooraan) naar Kratie, met de 2 Franse jongens die we in Banlung leren kennen hadden. Een rit van 5 uur en dan hier toegekomen. Zalig stadje, niets te doen, enkel kan je van hieruit naar de Irrawaddy-dolfijnen gaan kijken. En dat hebben we gisterenavond gedaan. Super !! We hebben er denk ik een 15tal gezien, niet van superdicht, maar leuk om mee te maken ! En dan met brommertjes (niet zelf gereden, maar met een leuke Cambodjaanse driver) langs de mekong, zalige dorpjes, verder naar een heuvel, van waarop we de zonsondergan aanschouwt hebben.

Cambodja maakt direct al een zeer positieve indruk op ons. De mensen zijn hier veel socialer, veel warmer, en dat doet goed om weer eens direct contact te hebben met de bevolking (wat ik toch wat miste in Laos). Iedereen spreekt ook beter Engels. Maar we zijn nog niet in de echt toeristische gebieden, waar het naar het schijnt soms stikt van de bedelaars en gehandicapten (geamputeerden door de vele bommen die hier nog liggen).

Ik ben momenteel het boek aan het lezen #Eerst doodden ze mijn vader#, van een meisje die de Pol Pot en Rode Khmer-gruwel overleeft heeft. Verschrikkelijk !! Verplichte lectuur vind ik voor al wie hierheen komt ! Sophie gaat het ook lezen en Mark, bereidt je maar voor, tleest wel gemakkelijk ;-).

Morgen trekken we verder, we weten nog niet naar waar, want we hebben nog zoveel tijd hier. We gaan alleszins een weekje aan de kust luilekkeren, dat hebben we meer dan verdiend ! Mijn derde maand reizen is al ingegaan, niet te doen hoe snel de tijd vliegt !! Geniet nog steeds van elke seconde (overdreven, er zijn er een aantal dat ik liever vergeet) en mis nog niets uit ons Belgie-landje.

Dikke kussen en tot snel !

ps fotos ga ik op het internet zetten in Phnom Penh of Siem Reap (Angkor), daar zal het hopelijk lukken, want er zitten een paar juweeltjes bij !!