Thursday, March 22, 2007

15/03 - 25/03 Mount Manganui - Auckland

Toch nog een beetje chance gehad met het weer in Mount Manganui. The mount zoals ze hem in het kort noemen in NZ, is een leuke badplaats, met langs de ene kant van de baai het immense strand, en langs de andere kant de haven. Beide "stranden" worden gedomineerd door de Mount zelf, een ferme heuvel die je kan beklimmen. Vermits we nu niet meer kijken op een heuveltje meer of minder, wilden we nog wel eens onze kuitspieren trainen, en hebben we de mount beklommen, prachtige uitzichten over de baai waren het resultaat van ons afzien ! Daarna efkes naar een strandvoetbal-match gekeken. Ik was natuurlijk voor het team met de meeste Maori, schone venten waar ! En ze zijn gewonnen he, met 12-2 ! Dat voetbal is wel hels werk voor die mannen, ze spelen in teams van 4 met een keeper, en spelen 4 x 15min. loop eens 15min in mul zand, en dan weet je wel dat die gasten een goeie conditie hebben (grrr). Daarna wat uitgeblazen op het strand en volgende dag doorgereden naar Thames. Thames is het eerste stadje van het Coromandel-peninsula, niet zo veel te zien, maar de dag dat wij er waren, was er juist een optocht van allerlei oude auto's, fietsen, moto's ... iedereen liep in kledij van de jaren 1800, wel leuk. Thames, dat was de vroegere hoofdstad, maar na de goldrush is de stad wat leeggelopen, met gevolg dat er nogal veel inteelt gebeurd is ... ik heb een foto van ene daarvan, enjoy Thames-folks honeys !
Dag erop gingen we met de bus, de Coromandel bezoeken, schoon ja, maar we hebben het hier wel een beetje gezien denk ik, we gingen oa naar Cathedral Cove, weer een fikse wandeling in de regen ... ja dat beinvloed natuurlijk wel het gemoed he ! Cathedral Cove, dat is een krijtrots, uitgesleten door erosie, in de vorm van ... rara een kathedraal ! Bwah, wel mooi, maar na "The Great Ocean Road" in Australie, kon het mij niet meer verwonderen. Ja ik begin ferm verwend te worden he !! Heb nog eens dringend nood aan mij te relaxen ... jullie denken waarschijnlijk "och de trut !!" relaxen na 7 maand reizen he ? Wel teveel indrukken opdoen en je hoofd staat op ontploffen, dus zo nu en dan moet je een weekje strand inlassen en dat ga ik dus strakjes gaan doen sie !
Dag erop moesten we terug hetzelfde traject afleggen en gingen we naar Auckland. Gelukkig voor 1 nachtje, want zoals jullie weten is Auckland niet de mooiste stad van de wereld he ! Wel qua oppervlakte de 4de grootste stad ter wereld, terwijl er hier maar 1.3 miljoen mensen wonen, strange ! S Avonds gewonnen met de quiz in ons hostel, we waren met een aantal van Magic Bus, de bus die we hier nemen. Onze chauffeur van die dag - Scotty - was de quizleider, en hij speelde mij een aantal goede antwoorden door, mijnheerke had nadien wel andere gedachten in zijn hoofd, 'k ging in natura mogen betalen, maar enfin 'k heb goed gelachen met Scotty !!
Dinsdag zijn we dan naar de "Bay of Islands" vertrokken, onze laatste stop hier in Nieuw-Zeeland. We deden een eerste stop, in een Kauri-bos. Kauri, dat zijn de oudste bomen hier, vroeger werden ze natuurlijk subiet omgekapt, maar toen hebben ze ingezien dat die bomen echt wel giganten zijn, en zijn ze dus nu beschermd. De boom groeit eerst in de hoogte en dan in de breedte. We liepen daar maar naar "boompjes" te kijken, tot we opeens oog in oog stonden met Te Mahute, DE GOD der bomen, WAUW, we stonden gewoon perplex, niet te doen !! Op foto komt het niet zo spectaculair over, maar neem het van ons aan, twas een superboom !! Hij is meer dan 2000 jaar oud, wat een kanjer !
Dag erop hebben we een bootje genomen vanuit Paihia naar een nabijgelegen eiland - iets met Urupukuka of zoiets - en daar hebben we wat gewandeld en EINDELIJK eens kunnen luieren in de ZON ! Ja, het weer zat ons weer een beetje mee ... prachtig en relax dagje, echt wat we nodig hadden ! Donderdag stond dan Cape Reinga en 90 mile beach op het programma. Een hele lange dag bussen, om dan uiteindelijk toe te komen in de mist ! Jawatte seg, schoon zicht, daar waar de Tasmaanse zee de Pacific ontmoet ... tarara, pure mist ja ! Soit, no problem het levert mystieke foto's op ;-). Nadien een tocht gemaakt met de bus over 90 mile beach, die in feite maar 68 miles lang is ... "maar" zei de chauffeur (niet Scotty deze keer) "wie wil er nu naar 68 mile beach gaan he ?" dus is dit puur voor het toerisme dat ze dit 90 mile beach noemen, de leugenaars ;-).
Gisteren ben ik dan gaan duiken ! Ik moest en zou mijn respect gaan betuigen aan Greenpeace !
Yep, niet ver van Paihia, ligt de Rainbow Warrior ! Wie dit niets meer zegt, hier nog eens in het kort het verhaal ... In de jaren 80 deed Frankrijk heel veel atoomproeven in Polynesie, in verschillende atols. Greenpeace vond dit natuurlijk niet goed, en verzette zich ertegen. Ze hadden hun bekendste schip - de Rainbow Warrior - voor anker gelegd in Auckland, om een grote vloot te leiden naar dit Polynesische atol, om allerlei acties te doen tegen de proeven. Op 10 oktober 1985, werden er 's nachts 2 bommen op de Warrior geplaatst - door duikers, en zonk het schip practisch direct naar de bodem van de haven in Auckland. Er viel 1 dode, een Spaanse fotograaf. Gelukkig hadden voorbijgangers rare dingen opgemerkt, en konden de daders snel gevat worden. 2 Franse geheimagenten, een koppel. Ze werden in Auckland schuldig bevonden aan doodslag en kregen 10 jaar cel. Frankrijk verzette zich daartegen, en zei dat ze Nieuw-Zeeland gingen boycotten op elk gebied ! De Verenigde Naties hebben er zich toen moeten mee moeien, en uiteindelijk (hoe absurd het ook klinkt !), zijn die 2 geheimagenten, voor 3 jaar verbannen naar zo'n Polynesisch eiland, een paradijsje, maar misschien wel een nucleair paradijs ! Ze zijn er zelfs nog geen 3 jaar verbleven, hadden misschien na 2 jaar al genoeg plutonium in hun lijf, om de rest van hun leven ziek te zijn, who knows ! Wat ook erg is, is dat de vrouw die nu voor president gaat in Frankrijk ( ik weet haar naam niet sorry !) de zus is van een van de daders ! Begrijpe wie begrijpe kan !! Politiek en zijn vuile spelletjes he !
Na het bombardement, hebben ze hier in NZ snel beslist, dat ze het wrak van de Warrior, naar de Bay of Islands gingen loodsen, om hier als toeristische trekpleister te fungeren.
Toen ik ernaar dook, dacht ik "wel Greenpeace, nu hebben jullie een eigen biotoopje gecreeerd, en nu is jullie vrede ook groen !", het schip is vol koraaltjes, bigeye-fish (kleine visjes met GROTE oogjes), enzovoort, dus geen slecht einde aan een oh zo spijtig verhaal !
Vandaag hangen we hier nog zo een beetje rond, vanmiddag gaan we terug naar Auckland.
Morgen neemt mama de vlucht terug naar Hong Kong - Londen - Brussel, en familde, no worries, er is assistentie voorzien, dus ze wordt op handen en voeten gedragen !
Ikke ... ik ging hier normaal blijven tot 03 april, maar na al dat geweldig goede weer, heb ik mijn vlucht vervroegd, en vertrek ik dus ook morgen naar Brisbane ! Ik ga eerst een weekje ofzo relaxen in Byron Bay - hippietown of downunder ! En dan verder naar Hervey Bay, Fraser Island undsoweiter !
Met dat ik nu 25/03 al terug in Australie ben, moet ik zeker voor 25/06 terug naar Belgie, want mijn visum is maar 3 maand geldig. No worries ! Na 7 maand reizen begin ik toch wel mijn lieve vrienden te missen hoor ! Dus klaarstaan he als ik in la Belgique ben ;-)))

Dikke kussen,

La Masha

Ps Nonkel Luce ! Ik krijg al je mailkes en heb al altijd geantwoord, raar als je mijn antwoordjes nie krijgt !