Saturday, May 12, 2007

05/05 - 12/05 Alice Springs - Adelaide

Om 06h30 op zaterdag moest ik klaarstaan, om te vertrekken op mijn 8-daags outback-avontuur ! Naam van de tour : Face the Outback, here we go !

- Dag 1, zaterdag 05/05 : Vroeg vertrokken vanuit Alice naar Kings Canyon. We waren met z'n 7 + onze gids Fiona, 3 Nederlandse meiden, 2 Zwitserse en een Engels meisje. Yes an all girls-tour ! Eerste stop was Stuart's well, waar een Aussie een dingo als hond heeft, en die dingo zingt liedjes als je de piano bespeelt ! Echt lief om te zien, maar we mochten niet aan Dinky komen, want anders zou hij kunnen bijten hebben ! Nadien reden we door naar Kings Canyon, voor een eerste serieuze wandeling van 3.5 uur ! Ik was extatisch, had al zolang uitgekeken naar dit deel van Oz, en het is effectief supermooi !! De wandeling was de max, prachtig landschap, alles rode zandsteen, vroeger lag dit deel van Oz onder water, en dit waren toen gewoon duinen ... moeilijk voor te stellen. Nu zijn dit heuvels, en je ziet wat de erosie en de tijd voor gevolg heeft, prachtige zichten !! We hebben ook gezwommen, in de "garden of Eden" en daarna naar een machtig uitzichtspunt gelopen over de kloof. Rillingen van gekregen ! Daarna naar onze kampplaats gereden en voor het eerst in een swag geslapen. Swag is oh zo Australisch ! Dit is een matrasje + canvaszak ineen. Daar ga je inliggen met je slaapzak en zo ben je beschermd tegen de kilte en de vochtigheid .. dachten we .. ik vond het de eerste nacht behoorlijk koud en hard, dus de volgende nacht een extra trui aangetrokken en een extra matrasje in de swag gelegd en toen heb ik zalig geslapen onder de sterrenhemel !
- Dag 2, zondag 06/05 : Vroeg opgestaan (zal de volgende 3 dagen zo zijn), en als eerste stop naar Kathleen's Spring gegaan, klein wandelingetje stelde niet zoveel voor. Daarna, iedereen hyper omdat we naar "the rock"gingen ! Ik zag hem al van ver, want ik zat vooraan ! Maar het was Uluru niet, het was Mount Conner, die niet toeristisch uitgebuit wordt, ik wist dus helemaal niet dat er hier meerdere van die rotsen lagen ... Maar dan, in de verte doemde hij op ! Vroeger door de Engelsen Ayers Rock genoemd, maar 22 jaar geleden, terug de Abo-naam gekregen (heel emotioneel allemaal voor de Aborigines), en nu heet hij dus terug Uluru (nooit meer Ayers Rock zeggen maw !!, ligt hier heel gevoelig !!), the Rock is de max, ziet er in het echt ook compleet anders uit als ik al gezien had op foto's ! Veel meer gevarieerd, met kloven en holen in. We hebben de wandeling rond de rock gemaakt, omdat de Abo's hem niet beklimmen, en uit respect voor hen, doe je dit als toerist ook beter niet. Mooie wandeling, allemaal plat, dus een makkie na die 'hill of heartattack'van gisteren ..., nadien blijven kijken naar de zonsondergang ! Machtig, ongelooflijk mooi hoe je de kleuren zit veranderen !
- Dag 3, maandag 07/05 : vroeg opgestaan om de zonsopgang bij Uluru te aanschouwen, we hadden geslapen op een uitzichtspunt, dus elke keer ik wakker werd in deze heldere nacht, zag ik rechts van mij Uluru, echt magisch ! Maar voor de zonsopgang gingen we elders heen, en we hebben ontbeten met de opkomende zon bij Uluru, need I say more ?
Daarna gingen we naar Kata Tjuta (de vroegere Olga's, same storie als met Ayer/Uluru), die in hetzelfde Nationale Park liggen als Uluru. Kata Tjuta zijn ook rotsformaties, zien eruit als ronde rotsblokken, wederom heel spectaculair om te zien en daar hebben we ook een prachtige en lastige wandeling gemaakt. Awesome three days ! S Avonds nog eens een zonsondergang aanschouwt en dit was het einde van ons Redcentre-visit.
- Dag 4, dinsdag 08/05 : Lange dag bussen naar Cooper Pedy ! 11 uur bus ongeveer, en we kregen het gezelschap van Scooter, een gids in opleiding, toffe gast, echt grappig die Aussies, die kunnen soms zo simpel klinken niet te doen ! Op de weg naar CP, zijn we gestopt in een Abo-reservaat. Daar was een artgallery met ongelooflijk prachtige schilderijen, voor geen geld ! Maar toch nog te duur voor mij ... en ik wou uit respect voor Carl (die mijn schilderij in Sydney aan het maken is), niets kopen, want ik denk dat hij anders wel heel triest zou zijn ... In dat reservaat kon je wel zien, dat de Abo's van nature rondtrekken, vroeger waren het nomaden, die enkel van de natuur namen wat ze nodig hadden, en de rest lieten liggen. Natuurlijke dingen, ja dat verteerd en dat keert terug naar de natuur ... nu doen ze dit nog, maar met plastiek en met blikjes, en geen haar op hun hoofd die eraan denkt om te recycleren ... dus het lag er daar schoon bij ! In die dingen zie je dus nog, dat er nog veel werk aan de winkel is, half zijn de meeste Abo's verwesterd, maar nog niet volledig en dat heeft zijn gevolg. Rond 5 uur dan toegekomen in Cooper Pedy, HET centrum voor Opaal. CP ligt in een woestijn van zand en steen, vroeger lag dit ook onder water en door kweetnietwelk procede, heeft dit dus opaalsteen gevormd. Nu heerst hier precies de goudkoorts van vroeger in Amerika. Er wonen hier 3000 mensen, allemaal met 1 doel voor ogen : hopelijk een grote opaal te vinden en stinkend rijk te worden ! Dus tstaat hier vol van de opaalmijnen, heel raar zicht ! En de meeste van de bevolking hier, wonen onder de grond, want de temperaturen kunnen hier in de zomer oplopen tot 60 graden celsius ! En onder de grond is het lekker koel, het blijft daar winter en zomer rond de 21-26graden ! Wij hebben in een ondergronds hostel gelogeerd, beetje creepy, zo niets van de buiten te zien ! S Avonds zijn we naar een ondergrondse bar geweest, maar stelde niet zoveel voor, alleszins de mannen al niet, my god wie had ooit gedacht dat Oz vol zat van de mooie mannen ??? K Moet ze nog steeds echt nog tegenkomen hoor !!
- Dag 5, woensdag 09/05 : S Morgens een tour de ville gedaan in CP, stelt niet veel voor want het dorp is een scheet groot, maar de ondergrondse kerk was wel eens leuk om te zien ! Nadien een tour van een opaalmijn en een ondergrondse woning bezocht. En nadien mochten we eens gaan 'knoodeling', dat is naar opaal gaan zoeken, in bergen vol met stenen. Ik zag mijzelf al superrijk terug naar Belgie komen, maar neen, had er na 20minuten al genoeg van, heb echt het geduld niet om te zoeken naar zo een opaal ! In de outback lopen er ook echt wel weirdo's rond, zo reed er een busje in CP, over Jezus, hij verkondigde het woord van God, op zijn autootje stond oa geschreven "those who believe shall be saved, does who don't are already condemned", tis maar dat we het weten he ! Smiddags route verdergezet naar Williams Creek. Daarvoor moesten we door het grootste Cattlestation van Oz rijden ! Raad eens hoe groot dat is ?? Zo groot als Belgie !! Niet te doen !! Vroeger hadden ze hier 22.000 koeien rondlopen, maar nu nog amper 2.000 (waarvan we er maar 20 gezien hebben), door de droogte. Maf, gewoon maf ! Zo groot als Belgie, en nergens bebouwing of mensen, amper dieren, amper boompjes, dit kan je je niet voorstellen, als je er niet zelf geweest bent ! En toen kwamen we toe in Williams Creek, een gehucht (?) van 14 mensen ! In de lokale pub is het elke avond feest, met de toeristen die dan aanwezig zijn ! Leuk ! Je moet daar iets persoonlijks achterlaten, en de eigenaar belooft je dat hij het NOOIT wegdoet ! Ik zag daar een nummerplaat met mijn naam op, uit Victoria (Oz-staat, waar Melbourne ligt), ik WOU die nummerplaat, maar neen, kreeg hem echt niet ... ik heb dan maar een fotootje tussen die plaat gestoken en erop geschreven "the only true Masha" !
- Dag 6, donderdag 10/05 : om 07 uur smorgens konden we een vlucht maken over "the painted desert", Australies'grootste geheim ! Trevor, onze piloot, heeft dit stukje natuurfenomeen een aantal jaren geleden ontdekt. Stel jullie voor - een vlakte (nog steeds dat Cattlestation he), zo groot als Belgie, en ineens duiken daar heuvels op in allerlei gele-rode-witte kleuren. Ongelooflijk mooi ! Ik twijfelde eerst nog om die vlucht te doen, maar hij gaf ons toen een gratis cd met 450 fotos en toen was ik verkocht he ! Prachtig !!
Daarna lange rit naar Angorichina, we verlieten het platte outback-oz, voor de heuvels van de Flinder's Ranges. Zeer koude nacht gehad in de bergen (2de oudste bergketen ter wereld).
- Dag 7, vrijdag 11/05 : om 08 uur vertrokken naar Wilpena Pound, was een rit van enkele uren, niets dus in Oz ! S Middags een wandeling gemaakt naar een top van een berg, waar je een zicht had op Wilpena. De pound ziet eruit als een hoefijzer, een plat gedeelte met daarrond bergen. Heel mooie inspannende wandeling ! Heb terug mijn spierkes laten werken, was nodig, want ai ai die kilo's ... komen erbij na al dat eten op die trip ! Vanaf morgen dieet terug !!
S Avonds rond het kampvuur nog nagenoten en vroeg onder de wol, zoals elke avond !
- Dag 8, zaterdag 12/08 : dat is dus vandaag ! Om 07h15 vertrokken richting Adelaide, een paar stops gemaakt, oa in een wijnproeverij. Ikke - die niets van wijn kent - heb meegeproeft, en buiten 1 wit wijntje vond ik er niets aan ! Maar kwas niet de enige, blijkbaar zijn die Oz-wijntjes toch niet echt de moeite ! En nu pas aangekomen in Adelaide, vanavond gaan we met 4 van de groep eens de bloemekes buitenzetten en morgen neem ik de vlucht naar Perth !
Ja mijn reis begint echt te korten, de dip die ben ik al lang te boven, en ik vind het spijtig dat het zo snel voorbij gaat ... want terug in Belgie, daar wacht de realiteit op mij ! Terug een 9 to 5, elke dag op het bureautje, kweet niet of ik er al klaar voor ben !