Monday, February 12, 2007

06/02 - 12/02 Auckland - Taupo


KIA ORA, KIA ORA !!! AI AI AI !!!


Dit is dus "goeiemorgen, goeiedag, hallo of whatever in het Maori !" en Ai betekent JA ! Yes !!


Hallo uit Nieuw-Zeeland, waar ik nu een weekje ben ! Genezen of zo goed als ;-), toegekomen in Auckland en mijn bagage was er niet bij ... wat is dat toch met die Westerse landen he ? In Azie nooit problemen gehad met mijn bagage, in OZ en Kiwiland komt het gewoon niet toe .. maar eigenlijk is dat nog niet zo erg, want zo vermijd je de lange en afschuwelijke controle of je al dan niet eten meehebt, of iets dierlijks enzovoort. En ik had schelpjes mee in mijn bagage, dus die heb ik lekker kunnen houden !

Mijn ma is de dinsdagmorgen toegekomen, en ik stond haar shiny and bright (not !!) op te wachten op de luchthaven. Het weerzien was natuurlijk heel tof ! En nu reis ik rond met een beetje meer ritme, ttz, ik eet weer 3 keer per dag en af en toe koken we iets, wat ik nog niet eerder gedaan had voor mezelf in die backpacker-hostels.
Nu, wat hebben we afgelopen week zoal gedaan ?
1. Auckland : lelijke stad, niet veel over te zeggen, dit zal een verplichte stop zo af en toe worden ! Geen aanrader dus, buiten dat het ook aan het water ligt en een haven heeft, is er geen vergelijk mogelijk met Sydney !
2. Waiheke Island : een eilandje voor de kust van Auckland, ligt op 30min varen, en om de stad te ontvluchten hebben we een dagje dit schattig eiland bezocht. Mooie glooiende heuvels, mooie stranden, klein dorpje. Een wandeling van 4 uur gemaakt, langs de stranden en weilanden, en langs een kunst-pad, ttz overal waren er kunstwerken, heel tof !
3. Rotorua : op woensdag hebben we dan de bus genomen naar Rotorua, het thermal geological centre of New Zealand. Wat wil dit zeggen ? Dat het daar stinkt naar rotte eieren oa ;-), het is het meest actieve deel van Nieuw-Zeeland, de warme stoom komt daar zo uit alle gaten in de straat, je kan er kweetniethoeveel thermologische centra bezoeken, waar je dan borrelende modder, geisers, etc kan zien. Echt heel tof en mooi ! Amai onze aarde kan er wat van, als je je inbeeld wat er zich allemaal in het binnenste van onze aarde afspeelt, dan voel je je toch heel klein en weet je dat je als mens maar niks te betekenen hebt. Een scheet die Moeder Aarde daar laat , en hoeps gans Nieuw-Zeeland en contreien zou onder de lava of hete modder liggen ...
We hebben daar oa Wai-o-Taupo (heilig water) en Hell's gate bezocht. In Hell's gate hebben we het er ons van genomen, we hebben ons ingesmeerd met die modder en daarna een lekker (?) zwavelbadje genomen .. resultaat was dat we 2 dagen later nog liepen te stinken naar rotte eieren ! Verder hebben we daar een auto gehuurd voor een dag. Ik heb links moeten rijden, dat was bijna nooit een probleem, ik ben maar 1 keer een spookrijder geweest :-/. De natuur over-weldigde ons al een beetje, zo mooi en rustig het hier is !
4. Taupo : eergisteren toegekomen in Taupo, ook thermologisch gebied en vooral gekend om zijn goedkope skydives ! AI AI AI ! Jajaja !! Bewijs zien jullie hierboven he ! Ik moet goed zot geweest zijn, maar dit is DE plaats om te skydiven ! En ik die toch zo'n beetje last heb van hoogtevrees, vond dat ik dat voor deze dive maar moest overwinnen ! Ik scheet bijna in mijn broek, maar was met Greg, mijn skydivemaster, in goede handen (NZ Champion met 6000 skydives op zijn palmares). Eerst kregen we zeer basis instructies en de vraag of we op 12.000 voet (ong 3.9 km) of vanop 15.000 voet (ong 5.5 km) wilden springen. Ik dacht "als ik het doe, moet ik het goed doen, dus ging ik vr de 15.000 voet". Na 10 minuten vliegen, in een klein propellervliegtuigje, waren we op 12.000 voet aangekomen. De zichten waren al fantastisch over lake taupo en het omliggend gebergte (Lord of the Rings-country mensen !!). Eerst werden 2 meisjes gedropt die op 12.000 voet sprongen. Ik zat dan als eerste, om op 15.000 voet naar beneden te vallen ... ik bleef maar vragen stellen aan Greg, om het onomkeerbare uit te stellen. Maar hij reageerde van "jij moet niets doen, gewoon lachen naar de camera en verder niets", dus die foto werd genomen (ik zie er nogal gespannen uit niewaar ?!) en de volgende seconde sprong Greg uit het vliegtuig, met ik op zijn buik vastgemaakt ! 1.05 minuut vrije val, dat is behoorlijk lang, ik kon bijna niet ademen en kreeg echt geen geluid meer uit mijn keel ! Ik bleef maar kijken naar het meer onder mij en de bergen, 5.5 km of hoger boven de aarde zweven ... mensen dat is echt niet te doen ! Ik bleef maar zeggen "fuck fuck fuck" maar er kwam geen geluid uit mijn mond, adem- en spraakloos was ik ! Dat gebeurt nie veel he !! En dan liet hij de parachute opengaan en daalden we zachtjes naar beneden ! WAUW ! Echt niet normaal ! Mijn ma stond te kijken en was waarschijnlijk superbang, "wat doe jij toch allemaal !" waren haar woorden, ze was superblij om mij terug te zien en ik kon die nacht amper slapen ... ik bleef die sprong over en over beleven, echt niet te doen ! Of ik het nog eens ga doen ? Denk het niet, blijf toch wel bang !!
Gisteren zijn we dan om 05h40 smorgens !! Vertrokken vanuit Taupo, om de Tongariro Crossing te doen. Dit is de mooiste eendagstrekking (tramping in NZ) van de wereld, zeggen ze. Dit is LOTR-country, Mount Doom, Mordor ! Ik zag ze allemaal voor mij, de Orks, waar de fabeuleuze Aragorn op zijn paard gereden heeft, waar Frodo bijna van de berg valt ! Allemaal opgenomen in Tongariro Nationaal Park. De crossing duurt met stops bij tussen de 6 en 8 uur, wij hebben er 7.5 uur over gedaan en zijn vandaag KAPOT ! 3 zware beklimmingen, gevolgd door een helse afdaling waar geen eind aan kwam ! Maar we zijn beloond geweest met prachtige zichten, echt super !
En iets heel raars nu ! Daar op de berg kwam ik opeens 2 gasten tegen, de ene was ferm aan het zuchten en de andere lachtte eens vriendelijk. 1 minuut later passeer ik ze weer en hoor ik ze "Gents klappen", ik zeg "He Belgen !", en ja ... en toen viel mijn frank, dat Filip, het lief van An, de buurvrouw van Sandra (ons Molske) haar lief ook in NZ zat. Ik zeg "Gij zijt Filip, lief van An !", en hij "?", "ja, en gij zijt dan wrsch ... Masha !" ONGELOOFLIJK he ! Hoe klein de wereld kan zijn ! Ik had die gast nog nooit gezien, maar wel 1 keer op foto, et voila on se rencontre sur la montagne ! We zijn elkaar dan nog 4 keer tegengekomen, echt geestig.
Vandaag is dus een relax dagje en hopelijk zie ik vanavond Sophie en Jan, die ondertussen ook al 3 maand onderweg zijn. Ik probeer hier al een uur fotos te downloaden, maar hoe verder van Azie hoe moeilijker dit wordt, dus ik geef het voorlopig op !
Morgen gaan we naar Wellington, waar we de ferry naar Picton gaan nemen, en dan zitten we op het Zuider-eiland.
I wish you all a faboulous working week ;-)
Dikke smakkerds