Monday, September 18, 2006

15/09 - 22/09 Trekking in Mai Chau + Halong Bay

Vrijdag vertrokken we om 07h30 met een busje naar Mai Chau, op 3 uur rijden van Hanoi.
Blij deze drukke stad achter ons te laten ! Aziatische drukke steden, zijn niet echt mijn ding, maar je kan ze nu eenmaal niet vermijden. De weg naar Mai Chau was heel mooi, de drukke stad werd verbannen en een landschap van glooiende heuvels, karstrotsen en rijstvelden doemde voor onze ogen op. Dit beloofde iets heel mooi te worden ! En zo was het ook.
Eerste dag moesten we normaal gezien 3uur stappen, maar het tempo van de groep lag zo hoog (ofwel zijn onze stappen iets groter dan die van de modale Vietnamees) en op een dik half uur (ipv een uur) stonden we al aan onze eerste stop. De lunch werd genomen bij een White Thai familie, enkel de vrouw des huizes was thuis en ze schotelde ons een heerlijke lunch voor !
Dan na anderhalf uur onze eerste homestay bereikt. Hier zijn we geen enkele toerist tegengekomen, zalig ! We zijn bij een White Thai-familie blijven slapen en eten. We hebben eigenlijk 3 dagen lang hetzelfde gegeten, en kwamen tot de conclusie dat het daarom is dat iedereen hier zo slank is ! Als je altijd hetzelfde moet eten, dan heb je geen zin meer, dan worden je smaakpapillen niet meer uitgedaagd ! Wat we te eten kregen was wel lekker, maar 3x per dag rijst, peanuts, groenten en eieren is een beetje teveel van het goede, vooral 's ochtends !
Doe daar nog elke keer rijstwijn bij, want dat straffe goedje moet je drinken om je vriendschap en dankbaarheid te tonen, je kan dit echt niet weigeren, mijne lever zal er schoon uitzien ! De mannen in de groep deden dit met plezier, de vrouwen hadden het er iets moeilijker mee ... jullie kennen mijn drinkgedrag he ! Dus stel jullie voor, 's morgens nen klaren van 40graden = koppijn !!
De familie was zalig ! Niet te doen hoe snel mensen vriendschap kunnen voelen en geven ! Weg alle vooroordelen, gewoon mensen onder elkaar die contact willen en that's it ! Er valt niets te zoeken achter die vriendelijkheid, wat wij toch soms moeilijk vinden he ? Als er iemand vriendelijk is, denken wij al snel "wat wil die van mij ??", wel hier dus niets, gewoon vriendelijkheid en een lach, dan waren ze al content !
Een wandeling door het dorp was weer een ferm avontuur ! Mijn armen werden vastgepakt om mijn bleke kleur te vergelijken met hun bronsgebruinde huid. Ik nam een foto en toonde die dan aan mijn gewillig slachtoffer, en waps nen patat in mijn gezicht ... ja een redelijke harde klets ... maar ... goedbedoeld, ze lachtte haar een bult ! En ikke "ai !" en zij nog meer lachen ... verder was ze ook enorm geinteresseerd (alweer) in mijn borsten, mijn buik en mijn poes ! Ja, man, niet te doen, geen gene what's or ever, pak maar beet dacht ze, en zo geschiedde ! Chance dat ik niet snel verlegen ben, want ik pakte direct ook haar borst vast he, ah ja ziet dat van hier ! Gieren van het lachen, al die vrouwen rond mij, hilariteit alom !
Dag erop, nen man, komt voor mij staan ... amai zo dik dat jij bent ... grrrr eikel !! In vergelijking met die sprietjes hier natuurlijk, maar twas weer zo vriendelijk gezegd dat je niet anders kan doen dan lachen (al is het soms groen ...)
De dochter van de familie waarbij we logeerden, kon haar vriendschap voor mij niet onder stoelen of banken steken. She had a teenager crush on me ! Maar hier, als je van hetzelfde geslacht bent, mag je openlijk tonen hoe graag je de ander wel hebt. Dus haar hoofd op mijn schouder gelegd, ik moest zingen voor haar, ik moest haar huiswerk maken (ze had mij schoon liggen he) en omdat ik normaal een muskietennet met Jeroen moest delen (om te slapen) en ze nadien beseften dat hij mijn lief of man niet is, heeft zij bij mij geslapen. Den Jeroen die komt niet aan mijn lijf, daar ben ik van overtuigd ... maar dat meisje, my god ! Hup benen over mijn heupen, armen rond mijn lijf, handen in elkaar ... en dit bij zwoele temperaturen, ik kreeg last van zweet-uitbarstingen ! Gelukkig liet ze mij op tijd los, maar ze was zo vereerd om naast mij te liggen, niet te doen gewoon ! Dag erop was het afscheid nemen natuurlijk minder leuk, raar te weten dat je die mensen nooit meer terug zal zien ... maar ik heb vandaag de fotos al laten ontwikkelen, en ga ze hun door onze gids laten bezorgen.
Onze gids is Khanh, die tot over zijn oren verliefd is op een White Thai meisje, hij vraagt mij constant om advies, ik weet ondertussen alles en denk dat dat meisje niets van hem moet weten den duts ! Maar hij wil het niet beseffen, ik heb voorzichtig hem proberen duidelijk maken dat hij het haar toch nog eens moet vragen, hoe de vork in de steel zit, maar neen, denk niet dat hij de waarheid onder ogen wil zien. tIs een romanticus van hier tot ginder, hij loopt te dagdromen dat het geen naam heeft, en stelt mij dan voor aan de families die we bezocht hebben als een zeer vriendelijk en sensitive person, who can read the mind ! Jajaja, die Vietnamezen weten goe welk vlees ze in de kuip hebben ;-) ! Vind dat altijd raar, als mensen mij zo snel graag hebben ... maar na 1 week optrekken met Khanh kan ik het niet meer horen he ! Elke keer weer is hij daar met zijn gefilosofeer, zijn obsessie voor dat White Thai meisje, zijn Dalai Lama boek over "How to find happiness" ... ik weet het antwoord hoor : doe als ik, neem een jaar tijdskrediet and travel around the world ! You can see the beauty in every corner and human being ! Ziede gene boek voor nodig hoor ...

Volgende dag hebben we langer moeten stappen, ongeveer 5 uur, je kon ons uitwringen ! Niet te doen, vermits iedereen stonk, roken we elkaar helemaal niet ! Na 5 uur een boot gepakt, op de black river, dit is nu eigenlijk een meer en geen rivier meer (door een stuwdam). Prachtige natuur en dan in het niets duikt daar een dorpje op van de Muong. Ook een etnische minderheid zoals de White Thai (grootste minderheid van Vietnam, Muong 2de grootste minderheid van Nam). Het huis waar wij mochten logeren lag direct aan het meer, dus wij direct gaan zwemmen ! Zalig !! En daarna kennis gemaakt met grootvader en kleindochter. We hadden een boekje mee om Engels te leren en opie was zeer content en ging samen met zijn kleindochter les volgen !
Ook hier, was communicatie bijna niet mogelijk, enige communicatiemiddel is dus drank ! Wij in de pikkedonker, na het avondeten (rijst, peanuts, eitjes en groenten) naar het dorpje een beetje verderop. In 2 huisjes uitgenodigd geworden om thee te drinken, en dan BIER, BIER en nog eens BIER, en RIJSTWIJN ! t Kan nie op bij die mensen he, vooral bij de mannen, en ene keer klinken is nie genoeg, neen, adfundum ! Elke keer weer ! En direct je glas bijvullen !
Ik zat meer te denken aan de wc, die vind ik nie in het donker, dus ik mag nie te veel bier drinken of ik pies in mijn broek ... maar neen zeggen tegen opie was geen optie ! Maar mijn blaas heeft het toch weten uit te houden, tot het ochtengloren !
Terug in het huisje van opie, was er karaoke ! HELP !!! Dit hebben jullie echt nog in jullie leven niet gehoord ! Dit is de ideale zondag voor de jeugd hier, de jongens (een 5tal) gaan bij iemand thuis, samen zeemzoete liefdesliedjes zingen ... afschuwelijke muziek, hun stem nog erger dan Bart Kaell of gelijk welke andere schlagerzanger, en de lelijkste videoclips. Het huilen stond mij dichter dan het lachen, ja, soms bereik je die grens snel ! tWas echt erg ! Jongens onder elkaar dan nog he ! Kan mij voorstellen dat je zo gemakkelijk aan een lief geraakt (look who's talking).
Maandagmorgen was dan de laatste etappe, niet ver meer, nog anderhalf uur, maar die waren er voor mij teveel aan. Heb het wel volgehouden hoor, niemand heeft een piep uit mij gehoord, maar vond het genoeg geweest. Voor mij is de ideale trekking dus 2 dagen lang ! De contacten nemen ze ons niet meer af ! Superervaring !!
s Avonds zijn we uitgegaan in Hanoi, in de discotheek The New Century, pure house en de goedkoopste dance die je kent, overal dezelfde beat maar da's eens goed lachen he. De enige toeristen die er waren, waren wij en enkele vuile venten die met hoertjes toekwamen (vuil vetzakken !!). Veel Chinezen ook, had ik de indruk, die worden altijd snel zat en kunnen niet van ons lijf blijven, hatelijk !! Ik ben hier dus al verschillende keren vastgepakt geworden he, zo te lezen ... me not like !!
De dinsdag zijn we dan vertrokken richting Ninh Binh en Halong Bay. Ninh Binh ligt in het binnenland, bijna aan de kust en heeft dus ook al een groot stuk kartsrotsen in het landschap staan. Hier hebben we een 20tal km gefietst tussen de rijstvelden en de rotsen, zalig ! Daarna boottochtje gemaakt, echt ongelooflijk mooi ! Mensen, dit is zo een mooie reis ! Ben echt wel heel gelukkig dat ik de beslissing genomen heb deze wereldreis te maken hoor !!
Na de fietstocht zijn we bij Khanh zijn familie gegaan, daar hebben we geluncht en een siesta gepakt, ikke knorren dus he ! En daarna hebben we zelf springrolls gemaakt. Conny en Ilse maakten ze vooral, mijn pijp was ferm uit en ik zat er meer als zombie bij. Opeens kwamen ze toe met verse kleine krabbetjes, die doodden ze op een verschrikkelijke wijze, we waren er allemaal niet goed van ... ze trekken gewoon de bovenkant en onderkant van het lijfje, en hup pot binnen ... dus verstand op nul ! Khanh vroeg ons dit te doen, maar dat hebben we toch geweigerd. Wat ik wel gedaan heb is de krabbetjes aan moes gestampt, om er daarna soep van te maken ... yes I'm so sorry Gaia-friends ! Hier mag je daar absoluut niet bij stilstaan. De vleeseters onder ons, hebben zo een paar dagen geleden eens kip besteld, ze zagen de kip uit het hok pakken, en een half uurtje later lag daar de gekookte kip, met kop en pootjes en vel nog aan. Vies om zien, wie eet nu een kop he of een kippepoot ..., hier heb ik dus nog geen enkele keer kip gegeten, de manier waarop het klaargemaakt wordt, staat mij niet echt aan ...
De woensdag hebben we lang in de bus gezeten, om dan uiteindelijk op onze priveboot Halong Bay te verkennen. tWas eigenlijk niet Halong Bay, want daar zie je meer toeristenboten dan rotsen, wij hebben de baai naast Halong Bay verkend en we waren echt waar de enige boot !! Supermooi, zalig ! Een plonsje in het water, een beetje eten, een beetje luieren.
Vandaag hetzelfde scenario gehad + een fietstochtje van 20km op een eiland, waar we bij een vissersgezin gelogeerd hebben.
De fietstocht stelde niet zoveel voor, maar opeens stopten we aan een piepklein winkeltje, waar een oud madammeke woont. Ze is ook handlezeres, in mijn hand zag ze veel reizen, een gelukkige toekomst en very prosperous. Ik ga ne vent hebben !! Eindelijk seg !! Maar periode of datum, of ik hem al ken etc kon ze niet zeggen. Ben al blij dat ik ooit van straat zal zijn ;-). Ze zag ook in mijn hand dat ik zo een goed persoon ben, dat ze stantepede ook compleet zot werd van mij. Ze liet mij niet meer los, blies in mijn oren en ging veel bidden voor mij in de tempel. Ik ben ook uitgenodigd geworden, om binnen 20 dagen de trouw van haar dochter bij te wonen. Ze wou mij zo graag terugzien,'t deed mij echt iets ! Dat vrouwke liet mij gewoon niet los he, ja ne mens kan daar eens ne krak van krijgen. Denk er nog steeds aan ! Spijtig genoeg kan ik niet naar die trouw gaan he, mijn visum vervalt en ons Sophietje komt mij achterna in Laos.

Morgen neemt de groep de vlucht terug naar la douce Belgique ! Ik neem zaterdag de nachttrein naar Sapa, waar mijn eigen avontuur gaat beginnen. Ga vrijdag eerst nog eens langs op de ambassade van Laos, om te weten welke grensovergangen allemaal al open zijn voor toeristen. Blijkbaar niet zo evident. Ik zie het ook absoluut niet zitten om 24 uur in een bus te zitten en dan gebroken toe te komen in Vientiane. Als dit de enige optie is, ga ik eens het luxebeest uithangen en een vluchtje boeken van Hanoi naar Vientiane hoor !!
Totnogtoe toch al veel minder uitgegeven dan voorzien, en dat zal zeker nog verbeteren, want mijn standaard zal verminderen tov de Jokerreis.

Zo, lieverds, volgend verslagje vanuit Sapa denk ik he !
Zaterdag is voorbehouden voor mijn Joker-administratie. Ik moet mijn verslag schrijven, dus zal ik uren aan de pc gekluisterd zijn. Ik ga ervan profiteren nog wat fotos op het net te zetten he !

Dikke kussen,

Yours truly