Sunday, October 22, 2006

21/10 - 25/10 Boloven en the thousand Islands

Onze laatste week in Laos was prachtig !! Ziehier het verslag (eindelijk na lange tijd zonder internet te hebben gezeten)

Een prachtige uitstap gemaakt naar watervallen, koffieplantages en een animistisch dorp ! Dit alles op het Boloven-plateau, my god hoe mooi het hier is !! Watervallen zijn echte natuurwonderen en daar mochten wij efkes naar kijken, zalig ! En pootje baden ook !!
Het dorp vond ik ook meer dan de moeite ! Sophie had het er iets moeilijker mee, en neen Sandra een dorpje is niet zoals zo maar welk ander dorpje ;-)), de mensen zijn daar arm ja, en de kindjes liepen daar in hun blootje rond, maar waarom ze kleren aandoen als ze zich toch maar vuilmaken ? En als het hier toch superheet is ? Ja, tzijn vragen die we ons kunnen blijven stellen, maar mijn ingesteldheid is dat we niet te westers mogen denken ... dit is hun wereld, wij hebben de onze. Een vergelijking maken is niet mogelijk, proberen om gewoon efkes hun wereld te aan-schouwen en geen invloed te hebben op hun manier van leven en doen. Zo wil ik het, zo probeer ik het. Enige communicatiemiddel is natuurlijk weer mijn digitale camera, leuk om zo contact te leggen, maar dat is ook een manier van invloed hebben he ?
Bizar in dit dorp was wel dat de kindjes van 6 jaar al aan het smoren waren ! Niet te doen gewoon, een meisje en een jongentje, alletwee zo high als iets ! Echt niet gezond he ! Maar dan zie je daar een omaatje lopen, met dezelfde pijp en die is dan 80 jaar en loopt hartelijk te lachen ... is het dan toch gezond ? Ik probeer er mij zo weinig mogelijk vragen bij te stellen. De dag erop zijn we naar Wat Phu geweest, er was een Nederlander mee, en die stoptte niet met vragen stellen, aan ons, aan zichzelf ... twerkte serieus op onze zenuwen ... vb van een vraag van hem was : "hoe zou dit land eruitzien, mocht je hier alle Nederlanders importeren ?", een hoop minder mooi volgens mij ... maar dat heb ik niet gezegd. Kom, je kan je over alles vragen stellen, maar zoals ik al eerder schreef, als we met onze beperkte Westerse manier van kijken en denken naar hier komen, dan heeft het toch geen nut om te reizen ? Waarom alles moeten vergelijken ? Het leuke is toch om juist de verscheidenheid van de wereld te ontdekken ?
Kijk, kben mij nu ook vragen aan het stellen he ... ga stoppen met mijn gefilosofeer en jullie het vervolg van onze trip beschrijven.
De dag daarop zijn we naar the Fourthousand Islands gegaan (Si Pan Don), de Mighty Mekong, omcirkeld in het droog seizoen duizenden eilandjes ! Nu het pas het einde van het regenseizoen is, hebben we er een hondertal kunnen aanschouwen, sommigen niet groter dan 1 boom. We hebben een beetje rondgewandeld, we zijn naar 2 kleinere eilanden gaan kijken (Don Det en Don Kon) en hebben daar fietsjes gehuurd, my god ongelooflijk mooi ! De mekong langs de ene kant, rijstvelden langs de andere, af en toe een huisje met wuivende kindjes, koetjes, kippetjes en buffels, en wij met onze mond vol tanden maar blijven roepen WAUW ! We zijn daar naar een waterval gaan kijken (whats new ?) en hebben verder genoten in een hangmat van het uitzicht over de Mighty Mekong, want hij is echt wel Mighty deze rivier !
Op Don Det hadden ze ook weer van die happy menus, en ook oa een hangover brunch ... daar zat een shake in met veel vitamine c, 200mg paracetamol, een ei, 10mg valium ... niet te doen he ! Je kon daar ook happy happy birthday-cakes bestellen en een happy wedding organiseren ! Yes, they fly so high !
Dag erop hebben we nog eens fietsjes gehuurd, op ons groot eiland, voor een tocht van 35km in de felle zon ! Na een half uurtje had ik al een lekke band en Sophie haar ketting viel af ! Stonden we daar schoon te koekeloeren in the middle of nowhere ... maar even verderop woonde de fietsenmaker ! Op een zeer eenvoudige manier maakte hij onze tweewielers en voor ong. 30 eurocent waren onze fietsjes weer als nieuw ! Prachtige tocht alweer !
De donderdag hebben we dan afscheid genomen van Laos, toch met een beetje pijn in het hart !

Laos, land van vlinders (mooiste exemplaren ooit ! mooier dan gelijk welke vlinder die geëtaleerd stond in het museum van Tervuren), Laos grows on you, in het begin vonden we het hier moeilijk reizen, maar na een tijdje laat het land je niet meer los. Het is hier zo mooi en ongerept, de mensen zijn timide maar als ze vriendelijk zijn is het echt oprecht (op enkele uitzonderingen na, maar die heb je toch overal he). Laos, land van de verschrikkelijkste busverbindingen, met de verschrikkelijkste muziek (constant knalluide karaoke op de bus, de karaoke in Vietnam was al niet te pruimen, hier wordt je er seniel van !).
Laos, land van het minst gevarieerde eten (3 kg vermagerd, yiha !, of zijn ze er nu al terug bij :-(

Maar nu up to Cambodja !!