Friday, March 02, 2007

23/02 - 05/03 Greymouth - Dunedin

Na Nelson hebben we de bus genomen naar Greymouth, een verplichte stop omdat de chauffeurs ook hun uurtjes rust nodig hebben ! Op de weg van Nelson naar Greymouth, hebben we verschillende stops gemaakt, zo zijn we gestopt aan Punakaiki - de pannekoekrotsen + blowholes (zie foto's, jaja eindelijk online !), hebben we een wandelingetje gemaakt in het regenwoud. Zo'n blowhole, da's wel een fameus natuurspektakel : de wilde zee heeft overal in de karstrotsen gaten uitgesleten, en daardoor komen dan golven naar boven, echt impressionant, vooral als het zonnetje schijnt, want dan krijg je er ook een gratis regenboog bij + douche natuurlijk ! In Greymouth sliepen we in Noa's Ark, en kregen mama en ik de kamer van de tijgers, met grote pluchen beesten enzo, ik voelde mij weer een kind !
Na Greymouth reden we naar Franz Jozef, de grootste gletsjer hier. Het weer zat mee, en we hebben ons volledig laten gaan en een heli-hike gedaan ! What's a helihike ?? Wel, dat is eerst een vluchtje met een HELIKOPTER !! Mijn eerste keer ;-))) en na een 10tal minuten wordt je aan de top van de gletsjer afgezet en doe je een hike van een 2tal uur ! WAUW, super gewoonweg ! De jonge Braziliaan die ons naar de helikopter moest loodsen, heb ik eens diep in de ogen gekeken, heb ik eens "Saaambaaa" in zijn oortjes gefluisterd met een geile heese stem EN gevolg was dat ik naast de piloot mocht zitten ;-), 't is maar dat af en toe toch mannen zwak zijn voor mijn charmes !! Super gewoonweg he, mama en ikke zaten te stralen niet te doen ! We zaten wel in de trage groep, vol niet-durvers die echt schrik hadden om op het ijs te lopen. En eigenlijk moet je dus allesbehalve schrik hebben, want de gidsen weten goed waar ze moeten lopen en je hebt zelf crapons aan, dat zijn van die ijzers op je schoenen, die je vastpinnen in het ijs. Gevolg was dus dat we ver achterop zaten op de eerste groep. Op een gegeven moment komt de gids van de eerste groep aangelopen en vraagt mij : "heb je schrik ?", ikke zeg "neen", "volg mij maar" zegt hij ... en mama en ik moesten beginnen lopen over het ijs, over watervalletjes en al .. een echte belevenis ! En daardoor waren we de eerste aan de helikopter en kon ik weer vooraan zitten, dikke chansart dat ik ben !
Dag erop liepen we nog te dromen van al de pracht die we gezien hebben, en namen we de bus verder naar Fox Glacier, het volgende dorpje en de volgende gletsjer. Iets minder groot dan Franz Jozef, maar even impressionant, van ver zag ik het verschil echt niet ! We hebben een mountainbike gehuurd en naar de viewpoint gefietst. Ferm bergop, we waren pompaf, maar daarna was het lekker naar beneden sjeezen ! Het weer was spijtig genoeg te slecht om nog Lake Matheson te bewonderen, dus dat hebben we niet gezien, ZEEER spijtig !
Dag erop hebben we het mooiste traject TER WERELD afgereden ! Ik vond Nieuw-Zeeland sowieso al heel mooi van in het begin he, begrijp mij dus niet verkeerd, maar ik bleef toch nog een beetje op mijn honger zitten ... omdat iedereen zegt dat dit "HET mooiste land ter wereld is", had ik dan ook superhoge verwachtingen, alles is hier BEE-AAT-IE-FULL maarrrr ik was nog niet overdonderd door het een of het ander. Nu het traject van Fox naar Wanaka, overtrof mijn verwachtingen ! Ik was al goed opgewarmd door Franzke de gletsjer te zien, maar de landschappen die toen voor onze ogen opdoken waren echt wondermooi. Te mooi om het op foto te laten overkomen, ook omdat we in de bus zaten en niet genoeg stopten om prachtige fotos te nemen, dus het staat op ons netvlies geprint. Ik kan jullie enkel zeggen dat het bergen waren, heuvels, afgewisseld met prachtige helblauwe meren, ik vind er moeilijk woorden voor, twas gewoon de MAX.
Wanaka, het dorp voor MEGA-bestemming Queenstown, was super. Een hostel met prachtig uitzicht over het meer, zalig gewoon. Mooie wandeling terug gedaan in prachtig weer. Daar zijn we 2 nachten verbleven en in Wanaka heb ik weer eens mijn creativiteit laten gaan, ik heb mij op een beadswinkeltje gestort (parelwinkel), waar je zelf kettingen kan maken en ik was daar weer 3 uur zoet mee, ze rekenen af per pareltje die je gebruikt, en vermits een ketting langer is dan 1 meter, heeft het mij serieus veel geld gekost, maar soit, t is een eigen creatie en de kunstenares in Masha is niet slecht, al zeg ik en mama het zelf ... natuurlijk niet wreed objectief he ! Daarna zijn we naar Queenstown vertrokken. Een druk toeristisch stadje, sfeer van een ski-oord, heel tof ! Gisteren heb ik hier riviersurfen of riversledging gedaan. Awesome adventure with the company Serious Fun, and that it was ! Om 14h werden we afgehaald en in een wetsuit gestoken van 5mm dik, dat is al voor ferm koude temperaturen, want het water hier is maar 14graden celsius. Voor wie al aan whitewater-raften gedaan heeft, kent de quotatie van het water van 1-6, 1 zijnde stilstaand water en 6 zijnde = de kracht van de Niagara falls. Niveau 6 is dus niet te bevaren, wij hebben met onze bodyboard tot niveau 5 gezwommen of gesledged. Ik heb wel efkes een ferme krak gehad in mijn rug en toen stevende ik ook nog eens op een rots af ... begon efkes te flippen, maar gelukkig heeft Bjorn, een van de gidsen mij gered ! Hij zei "good job" omdat ik niet panikeerde ... had hij mijn hartritme gevoeld, zijn reactie zou anders geweest zijn vrees ik ...
Dag erop, ik zo stijf als een plank natuurlijk ... zijn we voor een hele lange dag naar Milford Sound geweest. Daar is ook iedereen in de wolken van, maar wij hadden niet zoveel chance met het weer, we vonden het wel mooi, maar stonden niet perplex. Milford Sound maakt deel uit van Fjordland, de naam zegt het zelf, fjorden uitgesleten door water (maar in NZ zijn het eigenlijk ondergelopen dalen).
Eergisteren moesten we dan weer heel vroeg opstaan, om om 06h50 klaar te staan en te vertrekken naar The Catlins, dit is het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland, enkel Stewart Island ligt nog iets verder, maar daar is geen tijd voor om dit te bezoeken. The Catlins is een heel afgelegen gebied, de weilanden staan natuurlijk vol van de schapen (40.000.000 in gans NZ), en zo af en toe kom je maar een huisje tegen. Zo afgelegen zou ik toch ook niet willen wonen hoor ! De Catlins Coaster, ons busje, heeft ons alle highlights laten zien van die kust, oa konden we tot 5 meter van zeeleeuwen lopen, en heb ik op 2 meter afstand van Hector Dolphins gezwommen (de kleinste soort dolfijnen). Normaal kan je hier in NZ wel overal met dolfijnen gaan zwemmen, maar dat kost superveel geld (mss ga ik het toch nog doen), maar in Curio Bay - in de Catlins, kan je gewoon het water ingaan en komen de dolfijnen naar jou als ze daar zin in hebben. Het water was ijzig, en een kayakker ging altijd de 2 dolfijnen achterna en weg waren ze, den eikel !!
Dus voor niets koud geleden die dag ! S Avonds zijn we dan toegekomen in Dunedin, alle bomen groeien hier scheef door de ijzige wind die van Antarctica komt !
Gisteren hebben we de Elm Wildlife tour gedaan, PRACHTIG ! We hebben op een aantal meter de gigantische Albatrossen gezien, die nog aan het nesten waren ! Daarna zijn we ook naar nog meer zeeleeuwen en zeehonden gaan kijken en naar pinguins, allemaal op een privestrand van die Elm Wildlife-fabriek. Super gewoonweg, toffe mensen, die tijdens hun vrije tijd constant bezig zijn met het behoud van hun natuur en dieren. Er zat wel een ongelooflijk domme Amerikaanse trut in onze groep, die vroeg in dat Albatros-visitorcentre, wanneer de eieren nu juist bevrucht worden, nadat ze gelegd zijn of ervoor ?? Da !! Ik geloofde mijn oren niet, die moest wel nog een lesje Biologie krijgen he ! En dan vroeg ze later, toen we de nesten zagen met die gigantische vogels, of die zwarte vogeltjes (die verderop stonden) ook Albatrossen waren ... we moesten ons echt inhouden of ik had dat vrouwmens in haar gezicht uitgelachen !
Vandaag zijn we Cadbury-chocoladefabriek gaan bezoeken. Overdaad aan chocolade !! EEN must voor LEENTJE Brynaert ! Je zou direct afkicken hier van de geur alleen al ! Overal konden we chocolade proeven, maar niets overtreft toch onze eigen Belgische chocolade hoor ! We lopen hier nu rond met een zak snoep, en t'interresseert ons gewoon niet, raar he ?
Ook mossels zijn beter in Belgie ! Hier zijn ze heel goedkoop, 2 euro per kilo en zijn ze dubbel zo groot als bij ons, dus wij dachten "njammie we gaan mossels met hopen eten !!", maar doordat ze zo groot zijn, zijn ze dus ook nogal taai .. geef ons maar Zeeuwse mosselkes he !
Morgen rijden we verder naar Lake Tekapo, al meer dan een maand zijn gepasseerd hier in Nieuw-Zeeland en we zitten nog maar op het eind van het Zuidereiland, amai het is hier groot en we hebben dan nog niet alles gezien he !! Wie er ooit aan gedacht heeft om NZ op 2 weken te bezoeken, die komt gewoon zijn auto niet uit, kan het mij echt niet voorstellen hoe je dan nog kan genieten. Maar zo is het bij ons dus niet he !

Tot een volgend verslag !