Thursday, May 03, 2007

25/04 - 04/05 Cape Tribulation - Alice Springs

De woensdag ben ik naar Cape Tribulation vertrokken, there where rainforest and reef meet, 2 world heritage-gebieden op een paar meter van elkaar !
De dag begon mooi, eerste stop was Rainforest Habitat in Port Douglas, een kleine zoo, waar alle vogels die in het regenwoud wonen, hun plekje hebben. Verder zagen we hele tamme kangoeroe's en wallabi's (jaja van Walibi !), koala's etc. Al de tofste Oz-beestjes onder een dak maw ! Nadien gingen we naar Mossman Gorge, rivier met wat stroomversnellingen, ik was niet zo zeer onder de indruk, de Aussies vinden alles wel awesome and spectacular, maar wij Europeanen zijn soms wel ietsjes meer gewoon he ! 3de stop was dan een cruise op de Daintree rivier, op zoek naar krokodillen ! Zoutwaterkroko's welteverstaan, van het soortje die wel kleine kindjes lust ;-), en we hebben een aantal exemplaren kunnen bewonderen, echt de moeite.
Tegen 5 uur waren we in Cape Tribulation aangekomen, waar ik 2 nachten verbleven heb in Cape Trib Beachouse, duidelijk dat dit direct aan het strand lag. Hostel stelde niet veel voor, douches werkten niet, generator was af en toe kapot, en je kon niet zwemmen in zee want er zaten stingers. Maar het hostel had een zwembad, dus af en toe een verfrissende duik met wat shampoo, en we waren ook gewassen ;-). Wat zijn nu stingers ? Wel, elk jaar heeft het noordelijk deel van Queensland af te rekenen met 2 soorten kwallen, die je lelijk pijn kunnen doen. De bluebottle-stinger of fish en nog een kleinere soort. De bluebottles hebben maar een lijfje van max 5 cm maar hun tentakels zijn superlang, soms tot 2meter, en als die je stekelen kan dit zelf tot de dood leiden ! Jaja, tzijn smerige beestjes ! In de meeste oorden, wordt er dan een net in het water geplaatst, zodat je toch kan zwemmen, of je moet een stingersuit dragen (zoals ik op de Whitsundays, zie fotos). In Cape Trib, weg van de beschaving waren er geen netten in het water dus geen zwempartij in de oceaan. No problemo ! Ik heb daar Carlos leren kennen, een Spanjaard, en die stelde mij voor de volgende dag een grote wandeling te maken. Chance dat we die wandeling met 2 gemaakt hebben, want ze was superavontuurlijk ! Eerste 4.5 km ging rustig over de baan, wel wat klimmen, maar ik heb al meer heuveltjes overwonnen. Doel van de wandeling was een rivier met een waterhole, wij stellen ons daar een meertje bij voor he, hier is dat gewoon een iets dieper deel in de rivier, en daar kan je dan zwemmen. We moesten de diepe jungle in, alvoor we aan de rivier geraakten. En er stond een bord dat er langs de andere kant van de rivier krokodillen leefden ... het was enkel veilig op dat ene kleine plekje ... hmm, we waren een beetje op onze hoede ! Je weet nooit dat er een krokodil verdwaalt en zin heeft in een steak uit Belgie of een beetje carne uit Spanje he ? Na onze verfrissende plons, ging onze wandeling terug via het strand ... klauteren over rotsen, mocht ik dit op mijn eentje gedaan hebben, en ik zou gevallen zijn ... wel dan lag ik daar nu nog, want we hebben geen levende ziel gezien except for the thousands of crabs ! Was supermooi echt waar, en gelukkig tof gezelschap ook. Heb nog eens mijn Spaanse rrr kunnen laten rollen, maar twas wel moeilijk, mijn Spaans is niet te best meer vrees ik.
Dag erop, was wederom een zalig dagje ! Toen ben ik gaan paardrijden ! Eindelijk is het er eens van gekomen ... ik wou dit al doen in Nieuw-Zeeland, maar vooral door weersomstandigheden, is het er daar nooit van gekomen. In Cape Trib, was het de ideale plaats ! We reden met de paarden door riviertjes en zo naar de zee, en op het strand, wauw, echt de max ! We mochten ook eens trotten en canteren ... de woorden voor draf en galop in het Engels (ik wist da nie he, maar nu dus wel !). Was superlang geleden dat ik op een paard gezeten had, dus dat was terug wat aanpassen, maar was belange zo stijf niet als ik gevreesd had.
De zaterdag ben ik dan naar Port Douglas gegaan, een supertof havenstadje ! De zondag was daar een marktje, en na de markt (ik wou efkes relaxen), besloot ik eens naar de mis te gaan ! Ja jong, ikke ! Ik dacht "dat moet ik eens meemaken he", had er niet op gerekend dat we onszelf moesten voorstellen en zeggen van welke kerk we kwamen ... heb gewoon gezegd dat ik eens langskwam en ben in het midden van de mis het afgetrapt. Toen ze geld wilden beginnen inzamelen, om bijbels te kopen voor al die mensen die toch zo graag Christenen willen zijn, maar daarvoor vervolgd worden in hun land van herkomst. Kan allemaal wel waar zijn, maar ziet dat van hier dat ik geld zou geven daaraan he ?! Mijn centjes dienen wel voor iets anders !
Nu, ik heb een aantal dagen gerelaxed in Port Douglas, ik heb last van mijn linkervoet (door het duiken, oververmoeid van die flippers denk ik, lichte verrekking ofzo), maar hoe veel ik ook rust de pijn blijft. Ai en binnen enkele dagen moet ik uren gaan stappen bij Ayers Rock !
Dinsdag ben ik dan teruggekeerd naar Cairns, en gisteren heb ik de leukste uitstap in maanden gemaakt ! Uncle Brian's Atherton Tablelands-tour. Amai wat was dat zeg ! Vanaf het moment dat je een voet op het busje zette, begon de chauffeur te zeveren dat het geen naam had, hij kende iedereen bij naam, we moesten alle Abba en The Village People - klassiekers meezingen, uit volle borst enzovoort ... Niet te doen, zelf de serieuste mens ter wereld zou zich terug een kind gevoeld hebben ! Ik had dat dus echt eens nodig he ! We hebben in prachtige rivieren en watervallen gezwommen, een daarvan is de Milla Milla Falls, die oa gebruikt werd voor de Timotei-shampoo-reclame. De chauffeur (mss wel een gluiperd), had zich gespecialiseerd, om foto's van de deelnemers te nemen, die hun haar (net als het Timotei-meisje) achteruit smijten. Ikke heb ook zo geposeerd he, en weldra zien jullie de foto online, echt grappig !
Vandaag heb ik de vlucht naar Alice Springs genomen. Amai, eindelijk zit de Oostkust erop ! De vlucht was prachtig ! Eindelijk kon ik eens inschatten hoe groots en wijds dit land wel is ! Niet te doen ! Ben er zeker van dat binnen 100 jaar, de kust hier ongelooflijk zal veranderd zijn, maar de outback, daar is geen water, dus daar kan de mens voorlopig niet overleven, dus dat zal altijd ongewonnen gebied blijven. Echt ongelooflijk knap !
De vrijdag heb ik dan Alice Springs bezocht, hier loopt het vol van de Aborigines, die kijken de blanken compleet niet aan ... echt raar ! En jullie kennen mij, ik wil dan juist zo mijn best doen om contact te krijgen he, dus ikke gevraagd waar de post was, die mensen waren gechoqueerd, wisten niet wat hun overkwam dat een blanke hen aansprak voor info ! Dus t is echt wel tweezijdig, de meeste blanke Aussies zijn echt tegen de Abo's, ze vinden ze lui en nietsnutten. De Abo's weten dit en kunnen dan weer de blanken niet uitstaan, omdat de meesten dus zo negatief over hen denken. De blanken willen dat de Abo's net als zij gaan werken, centjes verdienen, huisje bouwen, ... allee de ganse ratamatam die we ook in Europa kennen, ze willen ze maw de westerse mentaliteit aanleren. Maar de Abo's, dat zijn (zonder negatief te zijn) nog halve wilden, die zijn gewoon om in de bush te leven, op zoek te gaan naar een worm of twee, dan hebben ze gegeten en dan luieren ze voor de rest van de dag. Dit is een supernaieve voorstelling, maar ik hoop dat jullie mij begrijpen. De Engelsen hebben de Abo's proberen "verwesteren", maar waarom he ? Ze zijn pas in de jaren 70 in de statistieken opgenomen, als deel van de bevolking, ervoor waren ze net dieren voor de Engelsen. Tot de jaren 70 werden de kinderen van hun ouders afgepakt en werden in weeshuizen of bij blanken opgevoed. Hartverscheurende taferelen, ze noemen ze nu nog "de lost generation", want die Abo's hebben geen voeling meer met hun afkomst, met hun roots. t Is effectief wel een raar zicht hoor in Alice Springs en in Cairns, en in vele kleine dorpen, de Abo's lopen daar gewoon niets te doen, ze krijgen geld van de regering (die zich super schuldig voelt voor het verleden) en ze krijgen bv een auto om mee rond te rijden. Als die auto het begeeft, dan laten ze hem gewoon in de bush staan, en krijgen een nieuwe. Ik begrijp dat vele blanke Aussies dit verschrikkelijk "a waist of money" vinden, maar langs de andere kant, geef een auto aan een Indiaan uit het regenwoud, en die weet ook niet wat te doen als die stilvalt he ? Moeilijke situatie, en zo raar als je van Nieuw-Zeeland komt, dat daar alles zo soepel verloopt tussen de Maori's en de Kiwi's. Om de Aussies een lesje te leren is het nu te laat, veel wederzijds respect is nodig om elkaar te leren begrijpen.
In Alice heb ik een kangaroe-weeshuisje (rescuecenter) bezocht, een toffe gast die samen met zijn vriendin, alle aangereden kangoeroe's inspecteerd, als daar in een dode mama nog een baby-kangoeroe zit, dan voeden zij hem/haar op en laten hem/haar vrij op de leeftijd van 18 maand. Tof initiatief !
Nadien ben ik naar de Flying Doctors geweest, maar Kate en Geoff werkten daar niet meer ...
En ik ben ook nog naar een reptielentuin geweest, waar we allerlei reptielen konden oppakken en betasten, ik heb oa efkes mijn tanden in een slang gezet (just for fun).
En dag erop vertrokken voor een 8-daagse tour door de Outback !!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home